Evenimentele saptamanii 27 aprilie-4 mai 2009



Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) au lansat „Ghidul alegatorului roman din strainatate”, destinat sa asigure informarea corecta a cetatenilor romani stabiliti peste hotare in legatura cu conditiile in care isi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009.

Materialul prezinta sintetic cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea 33/2007 privind desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European in strainatate.

Ghidul face parte din planul de comunicare pregatit de MAE pentru informarea cetatenilor romani din afara granitelor tarii asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin. La nivelul Centralei MAE si al misiunilor diplomatice au fost luate masurile necesare pentru a asigura difuzarea cat mai larga a acestor informatii.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza atentionarea ca, potrivit legislatiei, cetatenii romani care se inscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru nu vor mai avea dreptul sa se inscrie pe listele electorale romanesti pentru a vota la alegerile europarlamentare din Romania.

Potrivit legislatiei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE, cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea sa o faca si in situatia in care se afla temporar in strainatate.

Cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei si sunt inscrisi in listele electorale suplimentare.