Programul EurodysséeEurodyssée este un program de stagii de practică între regiunile europene. Acesta oferă posibilitatea tinerilor între 18-30 de ani să beneficieze de cursuri de formare profesională plătite, cu durata cuprinsă între 3-7 luni, într-un mediu de afaceri european. Scopul programului este de a permite tinerilor să câştige experienţă de muncă concomitent cu îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbi străine.

Formare lingvistică: majoritatea regiunilor asigură un curs de limbă la sosirea stagiarilor. Acesta poate fi intensiv şi să aibă loc cu trei sau patru săptămâni înainte de plasament sau se poate derula pe o perioadă mai lungă, în paralel cu formarea practică.

Stagiu de practică: beneficiarul ocupă un post de stagiar definit înainte de începerea stagiului. Stagiarul/a va respecta programul şi regulile instituţiei gazdă.

Nu este necesară o calificare specială, aplicaţiile primite sunt selecţionate în funcţie de cerinţele mediului de afaceri. Toate cheltuielile sunt acoperite. Stagiarii vor primi fie o bursă de la regiunea gazdă, fie un salariu de la firma respectivă, în funcţie de cum se desfăşoară programul Eurodyssey în regiunea respectivă. De asemenea, stagiarii vor beneficia de sistemul de asigurări sociale al regiunii gazdă.

Grupurile ţintă sunt reprezentate de cei care se află în căutarea unui loc de muncă, tineri absolvenţi, tineri între 18-30 ani. Candidaţii eligibili trebuie să facă parte dintr-o regiune AER (Adunarea Regiunilor Europene) care trimite şi, în acelaşi timp, se obligă să accepte stagiari.

Regiunile care participă la program sunt:

Belgia: capitala Bruxelles, Valonia;

Cipru: Union of Cyprus Municipalities;

Croația: Istra, Varazdin, Sibenik-Knin;

Franța: Corse;

Georgia: Adjara

Italia: Sardinia, Trentino Alto Adige, Valle d’Aosta;

Portugalia: Açores, Madeira;

România: Hunedoara, Timiș;

Spania: Catalonia, Murcia, Comunidad Valenciana;

Elveția: Jura.

Pentru oferte de stagii şi date de contact ale reprezentanţilor Eurodyssey din regiunea de provenienţă accesaţi website-ul Eurodyssey.

Sursa: https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/139