Capitala Europeană a Tineretului 2024Forumul European al Tineretului lansează „Capitala Europeană a Tineretului” (EYC) 2026. Timp de un an, un oraş european va purta acest titlu, având astfel oportunitatea de împuternici tinerii, de a stimula participarea tinerilor și de a consolida identitatea europeană.  În fiecare an, un alt oraș european are oportunitatea de a-și prezenta ideile inovatoare, proiectele și activitățile ce privesc participarea activă a tinerilor în societate și aduc o nouă perspectivă privind toate aspectele vieții orașului. Inițiativa Capitala Europeană a Tineretului urmărește crearea de oportunități pentru tineri, dar și pentru orașul care găzduiește inițiativa.

Un oraş poate deveni Capitala Europeană a Tineretului dacă se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru împuternicirea tinerilor.

Orașele sunt invitate să-și prezinte viziunea pentru a deveni Capitala Europeană a Tineretului 2026 și modalitățile prin care pot fi împuterniciți tinerii și poate fi stimulată participarea acestora, astfel încât să fie adusă schimbarea în orașele lor. Următoarele elemente sunt esențiale pentru orice oraș care dorește să candideze: participarea tinerilor, co-decizia și dimensiunea europeană.

Eligibilitate

Sunt invitate să participe autorități locale (definite ca municipalități sau un grupuri de municipalități situate într-o zonă geografică comună) din statele membre ale Consiliului Europei, care sunt părți ale Convenției Culturale Europene adoptate în 1954 la Paris.

Toate municipalitățile împreună cu structurile de tineret participante sunt invitate să prezinte un program detaliat, subliniind abordarea lor privind participarea tinerilor și planurile lor de a crea un mediu mai bun pentru tinerii din orașul lor.

Termene limită:

– 6 februarie 2023 (23:59 CET), pentru trimiterea documentelor conceptuale.
Înscrierea include o taxă de 300 de euro, ce urmează să fie plătită înainte de termenul limită la Forumul European de Tineret.

– 5 iunie 2023 (23:59 CET), pentru trimiterea formularelor complete.
Înscrierea include o taxă de 700 de euro, ce urmează să fie plătită înainte de termenul limită la Forumul European de Tineret.

– 25 septembrie 2023 (23:59 CET), pentru formularele finale. A treia rundă de înscriere nu include o taxă.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Sursa: https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/105