Evenimentele săptămânii 16 – 22 ianuarie 2023



* Comisia Europeană va prezenta o nouă strategie pentru returnarea migranţilor ilegali sosiţi pe teritoriul comunitar. Miniştrii europeni de interne vor discuta această nouă strategie care va fi prezentată la reuniunea informală ce se va desfăşura pe 26 şi 27 ianuarie la Stockholm.

* Preşedintele Consiliului European se deplasează la Kiev pentru a discuta despre noile măsuri de susţinere a Ucrainei. Această vizită intervine în ajunul unei reuniuni la Ramstein (Germania) a grupului de contact pentru Ucraina, ce reuneşte circa 50 de ţări în frunte cu SUA. Discuţiile vor viza coordonarea ajutorului pentru Ucraina şi în special furnizarea de blindate grele şi de sisteme moderne de apărare antiaeriană.

Regatul Unit a promis deja 14 tancuri grele Challenger 2, iar Polonia s-a declarat gata să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, dacă Berlinul autorizează re-exportarea lor spre Ucraina.

* Comisia Europeană, statele membre ale UE şi 26 de ţări partenere lansează joi „Coaliţia miniştrilor Comerţului privind schimbările climatice”, primul forum mondial la nivel ministerial consacrat chestiunilor legate de comerţ, schimbări climatice şi dezvoltare durabilă. Acest dialog politic la nivel înalt va implica participarea miniştrilor comerţului din diferite regiuni având niveluri de venit diferite. Societatea civilă, mediul de afaceri, organizaţiile internaţionale şi comunitatea de luptă împotriva schimbărilor climatice şi actorii comunităţii financiare vor participa la lucrările coaliţiei.

Coaliţia va furniza orientări politice şi va identifica strategii legate de comerţ pentru a se adapta la evoluţia condiţiilor climatice şi la condiţiile meteorologice extreme, de exemplu prin producerea, difuzarea, accesibilitatea şi adoptarea de tehnologii favorabile climei. Ea se va concentra pe găsirea unor soluţii comerciale la criza climatică, în conformitate cu Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), cu Acordul de la Paris şi cu obiectivele de dezvoltare durabilă, sprijinind în acelaşi timp eforturile în curs în acest domeniu în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Sursa: Agerpres