* Certificatul digital al UE privind COVID a contribuit la coordonarea restricţiilor de călătorie între ţările Uniunii Europene şi a fost eficace în facilitarea călătoriilor în timpul pandemiei de COVID-19, însă impactul celorlalte instrumente ale UE a fost modest, concluzionează Curtea de Conturi Europeană, într-un raport. Potrivit Curţii, Comisia Europeană a acţionat rapid pentru a propune soluţii tehnologice adecvate, dar utilizarea acestor instrumente de ţările UE a variat semnificativ, astfel încât impactul lor în facilitarea călătoriilor a fost inegal. În acest context, Curtea solicită UE să se pregătească mai bine, astfel încât să poată face faţă cu mai mult succes eventualelor situaţii de urgenţă viitoare. Auditul Curţii Europene de Conturi acoperă perioada cuprinsă între octombrie 2020 şi iunie 2022. Acest audit completează raportul special privind dreptul la liberă circulaţie în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 (publicat în iunie 2022), care a analizat controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen efectuate în timpul pandemiei.
* Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul precedent, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016.
În 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest. Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.
Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent.
Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.
Circa 10% dintre intrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori.
Separat, aproape 13 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în UE, prin graniţele terestre, din Ucraina şi Republica Moldova începând cu 24 februarie, când a izbucnit războiul, şi până la finalul anului trecut. Acest număr nu a fost inclus în statistica Frontex privind intrările ilegale în UE.
În aceeaşi perioadă, zece milioane de cetăţeni ucraineni ar fi ieşit din UE prin aceleaşi secţiuni de frontieră.
* Rata şomajului în zona euro s-a menţinut în luna noiembrie 2022 la un nivel minim istoric de 6,5%, iar în Uniunea Europeană a rămas la 6%, similar cu cel din octombrie, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Cu o rată a şomajului de 5,4% în noiembrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului. În noiembrie 2021, rata şomajului în zona euro era de 7,1%, iar în UE de 6,5%.
Sursa: Agerpres