Evenimentele săptămânii 21 – 27 noiembrie 2022



* Uniunea Europeană îşi va intensifica eforturile pentru a acorda Ucrainei sprijin în restabilirea şi menţinerea furnizării de energie electrică şi agent termic, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.  Aceasta a afirmat că UE ar urma să furnizeze 200 de transformatoare de dimensiuni medii şi un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia şi 40 de generatoare grele din rezerva UE din România.

* Ţările membre ale UE au raportat o creştere a numărului de solicitări de azil noi în august, conform unor date prezentate vineri de biroul de statistică al blocului comunitar, Eurostat.

Un număr total de 77.595 de persoane au aplicat pentru azil în august, o creştere cu 17% comparativ cu iulie şi de până la 54% comparativ cu luna august a anului trecut.

Acest nou număr este de asemenea mai mare şi decât cel înregistrat în august 2019 (49.825 de solicitări de azil), înainte ca pandemia de COVID-19 să afecteze nu doar călătoriile internaţionale, ci şi fluxurile migratorii.

* Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei nu vor fi corect aplicate.

Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.

Sursa: Agerpres