Evenimentele săptămânii 14 – 20 noiembrie 2022



* Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care a cerut Consiliului, să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen Europarlamentarul Corina Creţu a salutat decizia adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen, arătând că acum există şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene să voteze intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.

* La 16 noiembrie, a intrat în vigoare Regulamentul privind serviciile digitale, noul set de norme de referinţă ale UE pentru un mediu online mai sigur şi mai responsabil. Regulamentul prevede un nivel fără precedent de supraveghere publică a platformelor online în întreaga Uniune, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE. Comisia are competenţa de a supraveghea în mod direct platformele online foarte mari şi motoarele de căutare online foarte mari, adică cele care, luate fiecare în parte, sunt utilizate de peste 10% din populaţia UE, adică de aproximativ 45 de milioane de persoane. În urma intrării în vigoare a Regulamentului privind serviciile digitale, platformele online vor avea la dispoziţie 3 luni pentru a raporta numărul de utilizatori finali activi de pe site-urile lor web (adică până la 17 februarie 2023), mai scrie site-ul Comisiei, https://ec.europa.eu/.

* Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns, la 14 noiembrie 2022, la un acord asupra bugetului UE pentru 2023, care ar permite UE să mobilizeze fonduri pentru a contribui la atenuarea consecinţelor grave ale războiului din Ucraina, la redresarea durabilă în urma pandemiei de COVID-19, ar proteja şi ar crea locuri de muncă, ar atrage investiţii suplimentare etc. Acordul are ca obiect angajamente în valoare de 186,6 miliarde de euro şi plăţi în valoare de 168,7 miliarde euro.

Bugetul anual pentru 2023 urmează să fie adoptat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Votul în plen, care va marca sfârşitul procesului, este programat în prezent pentru 23 noiembrie 2022, potrivit https://ec.europa.eu/.

* Comisia pentru buget a PE a adoptat o rezoluţie privind „Extinderea CFM 2021-2027: un buget UE rezilient, potrivit pentru noile provocări”, prin care a cerut o revizuire ”urgentă” a bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, adică nu mai târziu de primul trimestru al anului viitor, pentru a face faţă inflaţiei, pentru a finanţa priorităţile blocului comunitar şi a răspunde crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, conform EFE şi site-ului Parlamentui European. Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat că va propune o „reevaluare ambiţioasă” a CFM în al doilea trimestru al anului 2023.

* Numărul traversărilor ilegale ale graniţelor la frontierele externe ale Uniunii Europene a crescut cu peste 70% în perioada ianuarie-octombrie 2022, potrivit calculelor preliminare publicate de Frontex (Agenţia europeană pentru poliţie de frontieră şi gardă de coastă), la 14 noiembrie, conform Reuters. Frontex a detectat aproximativ 275.500 intrări neautorizate la frontierele externe în primele zece luni ale lui 2022, cu 73% mai mult faţă de anul trecut şi cel mai ridicat nivel din 2016.

Sursa: Agerpres