Regulamentul privind piețele digitale: norme pentru controlorii de acces pentru a asigura intrarea în vigoare a piețelor deschiseNoul regulament pune capăt practicilor neloiale ale întreprinderilor care acționează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online. Acesta a fost propus de Comisie în decembrie 2020 și aprobat de Parlamentul European și de Consiliu în timp record, în martie 2022.

Regulamentul privind piețele digitale definește situațiile în care o platformă online mare poate fi considerată controlor de acces. Sunt vizate platformele digitale ce reprezintă un loc de întâlnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii și care, din poziția de care beneficiază, pot acționa ca un organ de reglementare privat, generând astfel blocaje în economia digitală. Pentru a aborda aceste aspecte, Regulamentul privind piețele digitale va defini o serie de obligații pe care acești controlori de acces vor trebui să le respecte, inclusiv interzicerea anumitor comportamente.

Detalii în comunicatul de presă: https://romania.representation.ec.europa.eu/news/regulamentul-privind-pietele-digitale-norme-pentru-controlorii-de-acces-pentru-asigura-intrarea-2022-10-31_ro