Evenimentele săptămânii 24 – 31 octombrie 2022



*** Relansarea economică după pandemia de coronavirus a fost însoţită de o creştere a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ale Uniunii Europene, după o perioadă îndelungată de scădere, arată datele preliminare dintr-un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în UE, în 2021, cu 5% faţă de 2020, însă sunt cu 6% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei, în 2019.

Din 1990 până în 2020, emisiile celor 27 de state membre ale UE au scăzut cu 32%, atingând evident obiectivul climatic de reducere cu 20% asumat pentru 2020.

Cu toate acestea, progresul anual trebuie să fie mai mult de dublu pentru atingerea ţintelor mai ambiţioase pentru climă şi energie din 2030, scriu experţii AEM. Emisiile ar trebui să scadă în medie cu 134 de milioane de tone de CO2, adică 4% anual, pentru a se realiza obiectivul de reducere cu cel puţin 55% până în 2030.

*** Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2023, în prim-plan aflându-se răspunsul la crize şi transformarea digitală. Programul de lucru al Comisiei, care conţine 43 de noi iniţiative politice circumscrise tuturor celor 6 obiective ambiţioase emblematice, menţionate în Orientările politice ale preşedintei von der Leyen, se bazează pe discursul său privind starea Uniunii din 2022.

*** Comisia Europeană a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru mâncarea vegană”. Organizatorii iniţiativei solicită adoptarea unui act juridic prin care să li se ceară spaţiilor private şi publice care vând alimente şi băuturi în Europa să pună la dispoziţie şi o alternativă vegană. Comisia nu a analizat încă fondul propunerii, stabilind doar îndeplinirea formală a condiţiilor. După înregistrarea din 18 octombrie, organizatorii au la dispoziţie 6 luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, cu obligaţia de a-şi argumenta decizia, scrie site-ul Comisiei.

Sursa: Agerpres