Evenimentele săptămânii 19 – 30 septembrie 2022



*** Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ţinerea sub control a preţurilor carburanţilor.

Executivul UE le-a prezentat statelor membre un document care analizează diferitele opţiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce preţul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de ţări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preţ.

*** Slovacia şi-ar putea opri exporturile de energie electrică spre alte state membre ale UE dacă nu primeşte din partea acesteia din urmă mai mult sprijin pentru a face faţă creşterii costurilor energetice, a declarat vineri premierul slovac Eduard Heger, care a considerat insuficiente măsurile adoptate de blocul comunitar la acest capitol.

Miniştrii energiei din statele UE au convenit mai devreme în aceeaşi zi un pachet de măsuri ce includ taxarea suplimentară a companiilor energetice şi reducerea obligatorie cu 5% a consumului de electricitate în perioadele de vârf de consum.

*** Miniştrii Energiei din cadrul Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie al Uniunii Europene (UE) s-au reunit într-o şedinţă extraordinară pe tema preţurilor ridicate la energie. Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord politic cu privire la o propunere de regulament a Consiliului care vizează preţurile ridicate la energie. Regulamentul introduce măsuri comune pentru reducerea cererii de energie electrică şi pentru colectarea şi redistribuirea veniturilor excedentare din sectorul energetic către clienţii finali, potrivit unui comunicat de presă publicat pe https://www.consilium.europa.eu/.