Evenimentele săptămânii 12 – 18 septembrie 2022*** Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi va susţine miercuri, în faţa Parlamentului European reunit în plen la Strasbourg, discursul său privindstarea Uniunii Europene, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii.

Ursula von der Leyen va prezenta impactul activităţii Comisiei din ultimul an şi planurile sale  viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie, conform site-ului Parlamentului European.

Ea se va referi, de asemenea, la Pactul verde european şi tranziţia verde, digitalizare, răspunsul UE la pandemia de COVID-19 şi pregătirea pentru viitoarele pandemii, precum şi la planul de redresare NextGenerationEU.

Eurodeputaţii vor evalua, în răspunsurile lor, activitatea Comisiei şi planurile acesteia pentru anul următor şi îşi vor exprima propriile opinii şi propuneri. Dezbaterea anuală privind starea Uniunii, prevăzută la ora locală 9.00 (10.00 ora României), le permite eurodeputaţilor să examineze rezultatele şi priorităţile Comisiei Europene şi să contribuie la stabilirea direcţiei politice a UE.

Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este un moment esenţial care evidenţiază responsabilitatea Comisiei Europene faţă de reprezentanţii UE aleşi în mod democratic şi promovează o Uniune mai transparentă şi mai democratică.

*** Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunţat că le va propune statelor membre să acorde o nouă finanţare pentru furnizarea de armament Ucrainei.

Statele UE au acordat deja 2,5 miliarde de euro din această Facilitate, în cinci tranşe de câte 500 milioane de euro, iar propunerea ar viza de asemenea o sumă de 500 milioane de euro, a indicat Serviciul de acţiune externă condus de Borrell.

UE s-a angajat, de altfel, să furnizeze Ucrainei un ajutor macro-financiar de 9 miliarde de euro. Un miliard a fost deja vărsat şi pentru încă 5 miliarde s-a ajuns la un acord.

*** Noi demersuri în Parlamentul European legate de aderarea României la spaţiul Schengen.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a ridicat problema aderării României la spaţiul Schengen, revenită în atenţia publică după ce cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat public sprijinul pentru o decizie în acest sens, în timp ce eurodeputatul Renew Europe Dragoş Pâslaru a afirmat într-un briefing pentru jurnalişti români, că la nivel de grup există o campanie activă pentru a se asigura că nu există opoziţie din partea Ţărilor de Jos.

Sursa: Agerpres