Evenimentele săptămânii 5 – 11 septembrie 2022



*** Comisia Europeană şi Ucraina au semnat un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro destinat locuinţelor şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum şi pentru agricultură în ţara devastată de război.

*** Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

O altă propunere a Executivului comunitar vizează sprijinirea cu lichidităţi a companiilor de utilităţi de către statele membre. Din cauza volatilităţii extreme care există în prezent pe piaţa de electricitate, companiile de utilităţi trebuie să furnizeze, sub formă de garanţii, fonduri neobişnuit de mari, ceea ce le afectează capacitatea de a încheia tranzacţii. În acest sens, Comisia Europeană va ajuta la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre pentru companiile de utilităţi.

*** Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul acestui an, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, propunând un calendar extrem de rapid.

Ucraina plănuieşte să îndeplinească toate cele şapte condiţii puse acestei ţări atunci când a primit statutul de candidată la aderare, în iunie.

Ucraina a aplicat pentru statutul de membru în UE la câteva zile după declanşarea invaziei ruse şi a primit statutul de candidat la aderare în mai puţin de patru luni, un proces ce poate dura în mod obişnuit câţiva ani.

UE susţine că Ucraina trebuie să îndeplinească întâi şapte condiţii înainte ca negocierile oficiale de aderare să poată începe. Printre acestea se numără necesitatea de a combate corupţia şi puterea oligarhilor, precum şi de a îmbunătăţi sistemul judiciar şi independenţa mass-media.

*** Comisia Europeană a detaliat propunerile menite să înăsprească condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei.

Astfel, costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile, va creşte numărul documentelor cerute şi vor fi de asemenea aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.

Noul regim al vizelor pentru cetăţenii ruşi ar urma să intre în vigoare dacă statele membre îl vor aproba.

Polonia şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) cer ca UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, solicitare neagreată la nivel comunitar.

Sursa: Agerpres