Școala de Vară ”Think before you click”



În perioada 27-30 iulie, Centrele Europe Direct Argeș și Europe Direct București au organizat Școala de vară „Think before you click”, dedicată celor mai implicați voluntari din cadrul centrelor de informare europeană, având ca temă securitatea cibernetică.

Cursul de formare a avut loc în localitatea Căciulata din județul Vâlcea, unde pe parcursul a 4 zile au fost desfășurate o serie de activități interactive, în cadrul cărora voluntarii au învățat, prin intermediul metodei non-formale storytelling, cum să identifice idei și soluții pentru creșterea securității IT în contextul construirii propriei cetățenii digitale active.

Trainer în cadrul cursului de formare a fost domnul Octavian Popa, manager superior DGPI în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, care le-a oferit tinerilor informații despre programe derulate de instituția reprezentată împreună cu Poliția Română, Ambasada Elveției, alte organizații și a prezentat Strategia de Securitate Cibernetică a României pentru perioada 2022-2027.

Tinerii au aflat, prin intermediul exercițiilor de grup, cum pot preveni diferite atacuri cibernetice precum: ransomware, phishing, smishing, vishing, spoofing, DoS, DDoS, Botnet, Defacement și care este tipologia hackerilor (white, black, grey) cu motivațiile acestora de ordin financiar, strategic sau chiar idelologic.

Interacțiunea umană în mediul online, diversificarea amenințărilor cibernetice, protejarea identității și a datelor personale în spațiul virtual, securitatea vieții private au fost subiectele de interes pentru tinerii participanți.

Aceștia au dat dovadă de creativitate și implicare, folosind jocul de rol în realizarea a patru povești digitale cu impact în evitarea atacurilor cibernetice.

Școala de vară a fost un bun prilej de dezvoltare a abilităților de comunicare ale tinerilor implicați și de perfecționare a competențelor lor digitale, rezultând producții audio-video cu mesaje de conștientizare în ceea ce privește securitatea cibernetică.