Evenimentele saptamanii 28 septembrie-5 octombrie 2009Romania a pierdut cinci pozitii intr-un clasament al sistemelor europene de sanatate, potrivit Indexului European de Sanatate (EHCI 2009) publicat luni la Bruxelles, informeaza un comunicat de presa.

Cercetarea comparativa anuala a sistemelor de sanatate din Europa a clasat Romania penultima din 33 de tari europene, cu 489 puncte din 1000 posibile. Olanda castiga din nou clasamentul cu 875 de puncte, urmata de Danemarca si Islanda. Singura tara mai prost clasata decat Romania este Bulgaria, cele doua noi state membre UE fiind intrecute pana si de Albania, Croatia si FYROM.

Clasamentul din acest an subliniaza faptul ca statele castigatoare incep sa foloseasca informatii despre sanatate si alegere pentru a implica pacientii in luarea deciziilor, construind un proces de jos in sus pentru imbunatatirea performantelor. La sfarsitul clasamentului se afla un grup de tari blocate in vechiul sistem de sanatate, ierarhizat si lipsit de transparenta. Aceasta diferenta consituie o provocare pentru principiile de echitate si solidaritate ale Uniunii Europene.

Euro Health Consumer Index a devenit o masuratoare standard a sistemelor de sanatate din Europa, ajungand sa includa 33 de state si 38 de indicatori impartiti in sase sub-domenii esentiale: Drepturile si informarea consumatorului, E-health, Timpul de asteptare pentru tratamente obisnuite, Rezultate, Varietatea si incidenta serviciilor oferite si Acces la medicatie.

Publicat pentru prima data in 2005, Indexul este o compilatie intre statistici publice, sondaje de opinie si cercetare independenta condusa de fondatori, compania de analiza si informare Health Consumer Powerhouse din Bruxelles. EHCI 2009 este centrat pe pozitia consumatorului, ca toate indexurile produse de HCP, sprijinit de Comisia Europeana – DG Information Society and Media – si asistat de Presedintia suedeza a Uniunii Europene.