Viitorul mEUÎn Anul European al Tineretului, 9 mai – Ziua Europei a fost celebrată de Centrul Europe Direct Argeș pe esplanada Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș după voia generației de tineri care au fost prezenți la acțiunile derulate.
Invitată special a fost doamna deputat de Argeș, Simona Bucura-Oprescu, care i-a întâmpinat pe tineri cu o serie de întrebări despre viziunea lor asupra Europei. În plus, doamna deputat a subliniat faptul că își dorește ”să respire viitor, viitor în primul rând datorită tinerilor care să reușească într-o Europă a competitivității și a diferențelor, dar în același timp a identității și a posibilităților și oportunităților nemărginite, prin cunoaștere și implicare”.
Ne-am distrat în cadrul concursului de tip puzzle ”Construiește Europa”, alături de tineri entuziaști de la diferite școli și licee din Argeș, care au învățat, prin jocuri interactive, despre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
Am surprins și imagini de la sesiunea de informare dedicată promovării mobilităților europene, care a avut loc în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, cu invitații noștri, Andrei Gheoca – reprezentant Erasmus Student Network Pitești și Ana Maria Călugăru, coordonatorul Liceului Tehnologic Astra – Școală ambasador al Parlamentului European.
Tinerii participanți au plecat mai informați, cu dorința de a călători în Spațiul European prin intermediul inițiativelor și programelor europene.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost premierea câștigătorilor concursului ”Viitorul mEU”, derulat de Centrul Europe Direct Argeș în perioada aprilie-mai 2022, competiție prin care s-a dorit impulsionarea tinerilor și provocarea acestora de a aduce, prin intermediul artei urbane, idei de modernizare a orașului Pitești.
Au fost acordate 30 de premii pentru tinerii talentați și creativi ai Argeșului, iar locurile pe podium pentru cele mai bune compoziții înscrise în concurs au fost adjudecate pentru următorii:
Compoziție arhitecturală
Locul I – Barbu Lorena Maria – ”Clasic și modern”
Locul II – Chirițescu George Alecsandru – ”Amenajare urbană”
Locul III – Zamfira Daria Elena – ”Orașul sustenabil”
Grafică
Locul I – Geaucă Cristina Maria – ”Oglinda cerului”
Locul II – Stan Ana – ”Lumea mică a unui viitor mare”
Locul III – Ciobanu Teodora Diana – ”Falling water”
Pictură
Locul I – Tudorache Anamaria Andreea – ”Orașul Dali”
Locul II – Hassanein Yasmin Hany Hosny – ”Universul ludic”
Locul III – Nicolae Andreea Nicoleta – ”Orașul viitorului”
Machetare
Locul I – Philip Duță-Arends Petre – ”Vila Florica – Fundamentul viitorului”
Locul II – Apostu Maria Andreea – ”Colegiul Zinca Golescu modernizat”
Locul III – Filip Daria-Maria și Ungureanu Daria-Maria – ”Casa viitorului”.
Cetățenii argeșeni au putut admira toate lucrările tinerilor, pe toată durata evenimentului, aflate în zona pietonală din fața Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș. Și o mai pot face în continuare, până pe 15 mai, regăsind lucrările în holul Bibliotecii Județene Argeș.
”Tineri artiști argeșeni pentru Europa”, atelierul deschis de grafică la care au participat elevi de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” din Pitești, sub îndrumarea doamnei prof. Lavinia Vieru și a sculptorului Marius Ivanovici, a captat atenția piteștenilor, în mod dinamic.
Felicitări câștigătorilor!!!
Mulțumim tuturor invitaților și participanților care ne-au onorat cu prezența și au ales să celebreze Ziua Europei cu noi!