Stagii la Consiliul Uniunii Europene



În fiecare an, Secretariatul General al Consiliului (SGC) oferă trei tipuri de stagii: stagii remunerate, stagii obligatorii neremunerate și stagii rezervate stagiarilor cu dizabilități.

Stagiarii vor fi repartizați într-un departament și vor lucra ca parte a echipei. Sarcinile stagiarilor implică participarea la reuniuni, redactarea minutelor și efectuarea de lucrări pregătitoare sau de cercetare pe un anumit subiect.

STAGII REMUNERATE

În fiecare an, Secretariatul General al Consiliului oferă aproximativ 100 de stagii plătite cu o durată de 5 luni.

Criterii de selecție

-cetățeni ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;

-cetățeni din țările candidate care au încheiat negocierile de aderare la UE;

– solicitanții trebuie să cunoască foarte bine una dintre limbile oficiale ale UE și la nivel satisfăcător o altă limbă oficială. În practică, este necesară cunoașterea cel puțin a limbii franceze sau a limbii engleze;

-până la termenul limită de depunere a candidaturilor solicitanții au terminat cel puțin primul ciclu de studii universitare validate printr-un certificat. Majoritatea cererilor provin în prezent de la candidați cu calificări în drept, științe politice, relații internaționale, studii UE și economie.

Secretariatul General al Consiliului caută, de asemenea, stagiari cu calificări în alte domenii, cum ar fi: traducere, resurse umane, comunicare, studii educaționale, științe informatice, design grafic, multimedia, tehnologie agricolă, inginerie biochimică, sănătate și siguranță alimentară, managementul energiei, mediu, inginerie aerospațială.

Cine nu poate candida

– solicitanții care au beneficiat deja de orice fel de stagiu (plătit sau neplătit) sau loc de muncă pentru o perioadă mai mare de 6 săptămâni într-o instituție, organism, agenție sau birou UE.

Stagiarii plătiți primesc un grant, un card pentru cantină, o asigurare în caz de accidente și o contribuție pentru cheltuielile de călătorie de la locul de recrutare la Bruxelles.

Valoarea grantului acordat se decide în fiecare an.

Există două perioade de stagiu de cinci luni, după cum urmează:

-1 februarie – 30 iunie

-1 septembrie – 31 ianuarie

Termen limită: 15 martie 2022, ora 12:00, ora Bruxelles-ului.

Mai multe informații despre stagiile plătite pot fi găsite aici.

STAGII OBLIGATORII NEREMUNERATE

Stagiile neremunerate sunt oferite studenților în anul trei, patru sau cinci, care trebuie să urmeze o perioadă de practică obligatorie ca parte a studiilor.

Criterii de selecție

-orice cetățean al unui stat membru al UE sau al unei țări candidate la UE;

-care este în anul al treilea, al patrulea sau al cincilea la o instituție de învățământ superior sau universitate și care trebuie să urmeze o astfel de perioadă de practică obligatorie ca parte a studiilor sau pentru accesul la o profesie sau care trebuie să facă cercetare pentru o teză sau doctorat;

-solicitanții trebuie să cunoască foarte bine una dintre limbile oficiale ale UE și la nivel satisfăcător o altă limbă oficială. În practică, este necesară cunoașterea cel puțin a limbii franceze sau a limbii engleze;

-solicitanții nu au mai beneficiat de o formare continuă într-o altă instituție europeană.

Stagiile sunt împărțite în 2 perioade diferite, cu o durată cuprinsă între 2 și 5 luni:

-1 februarie – 30 iunie (prima perioadă);

-1 septembrie – 31 ianuarie (a doua perioadă).

Stagiarii primesc indemnizație de călătorie, asigurare în caz de accidente și un card pentru cantină.

Termen limită: 15 martie 2022, 12:00, prânz, ora Bruxelles-ului.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Sursa: https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/143