Evenimentele săptămânii 17 – 23 ianuarie 2022



*** Prim-vicepreşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola (Grupul PPE), a preluat preşedinţia interimară a legislativului UE, în urma decesului social-democratului David Sassoli, la vârsta de 65 de ani.

Metsola, în vârstă de 42 de ani, era deja favorită pentru a-i succeda italianului la conducerea Parlamentului European.

Susţinută de familia sa politică, cea mai numeroasă din Parlamentul European, şi, probabil, de alţi eurodeputaţi din diferite grupuri, Roberta Metsola are toate şansele să devină săptămâna viitoare prima femeie preşedinte al Parlamentului European din ultimii 20 de ani şi primul lider al unei instituţii europene care provine din Malta, cea mai mică ţară din UE.

*** Uniunea Europeană trebuie să prelungească „suspendarea temporară a Pactului de Stabilitate”, care limitează deficitul şi datoria publice, a pledat un responsabil parlamentar german, argumentând că ne aflăm într-o situaţie de criză care nu se ştie cât va dura.

Pentru a evita un colaps economic, Uniunea Europeană a suspendat temporar, în 2020, Pactul  de Stabilitate, care limitează deficitul public la 3%, iar datoria la 60% din produsul intern brut (PIB).

Unele reguli ale Pactului de Stabilitate creează însă obstacole în calea iniţiativei „Green Deal”, care vizează atingerea neutralităţii carbonului până în 2050,

Sursa: Agerpres