Evenimentele săptămânii 21 – 26 decembrie 2021*** Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană, un detaliu care ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate.

Serul dezvoltat de compania americană Novavax devine astfel „cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani”, a anunţat EMA. Decizia urmează să fie validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin „sub-unitar” bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus. El conţine microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează maladia COVID-19.

Tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna sunt seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, iar cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral.

Novavax şi UE au semnat un acord preliminar în decembrie 2020 pentru livrarea acestui vaccin, dar din cauza procesului de evaluare şi a unor probleme de producţie contractul final – de 200 de milioane de doze, din care jumătate sunt opţionale – a fost semnat abia în august 2021.

Compania Novavax a anunţat că va începe să trimită primele tranșe cu doze de vaccin în UE în luna ianuarie 2022.

*** Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilității certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’).

Măsura va fi aplicată din 1 februarie și este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre și cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

Limitarea la nouă luni a valabilității certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ținând cont de orientările Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a șase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ”va da cetățenilor și companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-și planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Sursa Agerpres