Evenimentele săptămânii 13 – 19 decembrie 2021



Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri pentru o dezvoltare ecologică a sistemului de transport care leagă sute de oraşe din UE, de la generalizarea trenurilor de mare viteză şi facilitarea transportului feroviar de marfă la îmbunătăţirea căilor navigabile şi încurajarea interconexiunilor între diferitele mijloace de transport.

Comisia Europeană propune revizuirea reţelei transeuropene de transport care, până în 2050,  ar urma să combine căile ferate, căile navigabile, porturile, aeroporturile şi autostrăzile pentru a lega 424 de oraşe şi pentru a organiza nouă „coridoare” care traversează continentul.

Schimbările, care vor trebui aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, prevăd în special adaptarea până în 2040 a tuturor liniilor feroviare principale la o viteză minimală de 160 km/h pentru trenurile de pasageri şi de 100 km/h pentru trenurile de marfă.

Noi legături pentru trenuri de mare viteză considerate cruciale, cum ar fi Porto-Vigo sau Budapesta-Bucureşti, ar trebui să fie finalizate până la acea dată, iar marile aeroporturi ar trebui să fie sistematic legate la căile ferate.

În privinţa transportului de marfă, Comisia Europeană vrea crearea mai multor terminale de transbordare, prelungirea duratei în care pot circula trenurile şi facilitarea transportului de camioane cu trenul.

Canalele şi căile fluviale vor trebui să permită o navigare fluidă, în ciuda ecluzelor, un număr minim de zile într-un an şi vor trebui să existe terminale portuare care să asigure conexiuni uşoare cu alte mijloace de transport.

Marile oraşe vor trebui de asemenea să îşi îmbunătăţească transportul public şi pistele de biciclete.

*** Fiica lui Aleksei Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui său.

Închis în prezent într-o colonie de muncă forţată din Rusia, Aleksei Navalnîi a fost liderul opoziţiei din ţara sa pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupţiei şi împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.

Femeile afgane care luptă pentru drepturile femeilor în ţara lor şi politiciana boliviană Jeanine Anez au fost ceilalţi finalişti ai premiului Saharov al Parlamentului în 2021.

Decizia privind decernarea premiului Saharov pe 2021 lui Aleksei Navalnîi a fost luată pe 20 octombrie de conferinţa preşedinţilor, din care fac parte preşedintele PE şi liderii grupurilor politice.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către PE, el fiind înfiinţat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care luptă pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Premiul îşi ia numele de la fizicianul şi politicianul disident sovietic Andrei Saharov, şi constă într-un certificat şi un premiu în valoare de 50.000 de euro. În 2020, Parlamentul European aacordat premiul opoziţiei democratice din Belarus.

Sursa: Agerpres