Evenimentele săptămânii 29 noiembrie – 5 decembrie 2021Comisia Europeană a propus statelor membre să suspende zborurile spre şi dinspre Africa australă şi restul ţărilor afectate de apariţia noii variante B.1.1.529 a virusului SARS-CoV-2, a anunţat preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei a spus că producătorii sunt obligaţi să-şi adapteze vaccinurile de îndată ce apar noi variante ale coronavirusului.

Ursula von der Leyen a vorbit la scurt timp după ce Belgia, ţară membră UE şi sediul instituţiilor comunitare, a devenit primul stat din Uniune care a confirmat un caz de infectare cu noua variantă virală.

‘Este important acum ca noi toţi în Europa să acţionăm foarte rapid, decis şi unit’, a mai spus şefa executivului UE, adresându-le un apel cetăţenilor europeni să se vaccineze şi să-şi crească protecţia prin doze booster.

*** Uniunea Europeană a anunţat că, începând de anul viitor, va pune capăt mecanismului de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în statele membre, dar că va continua să exercite o ‘supraveghere’.

‘Cu începere de la 1 ianuarie 2022, producătorii de vaccinuri nu vor mai trebui să ceară autorizare pentru exportul de vaccinuri în afara UE’, a declarat purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ, într-un briefing de presă.

Acest mecanism fusese instituit de Bruxelles la sfârşitul lunii ianuarie pentru a securiza aprovizionarea cu vaccinuri a statelor membre şi urma să expire la 31 decembrie.

‘Transparenţa exporturilor va continua să fie asigurată graţie unui nou mecanism de supraveghere care va furniza Comisiei informaţii în timpul dorit cu privire la exporturile de vaccinuri specifice fiecărei companii’, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Noul mecanism este în curs de finalizare.

Potrivit Danei Spinanţ, ‘UE este cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri împotriva COVID-19, cu peste 1,3 miliarde de doze exportate până acum din decembrie (2020) în peste 150 de ţări, dintre care în jur de 1 miliard în cadrul mecanismului de autorizare a exporturilor’. Uniunea Europeană a exportat mai mult de jumătate de dozele de vaccin anti-COVID-19 produse pe teritoriul său.

Mecanismul de autorizare impune ca, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE de către un producător, acesta să obţină aprobarea statului membru de unde sunt expediate dozele, cu excepţia livrărilor spre ţări vulnerabile sau care beneficiază de scutiri. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.

El a condus la un singur caz de blocare a exporturilor, în martie, când Roma a interzis plecarea spre Australia a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca produse pe teritoriul Uniunii, invocând o ‘penurie persistentă’ şi întârzieri ale livrărilor acestei companii către UE.

În timp ce Europa se confruntă cu un nou val de infectări, preşedinta Comisiei Europene,

Ursula von der Leyen, a chemat joi la intensificarea vaccinării în UE, deplângând faptul că un sfert dintre adulţi nu sunt încă integral vaccinaţi. ‘Avem suficiente doze de vaccin pentru aceasta. Până la sfârşitul săptămânii, Europa va fi livrat 1 miliard de doze statelor membre’, a afirmat ea, îndemnând la administrarea unei doze booster la şase luni după schema iniţială.

Sursa: Agerpres