Evenimentele săptămânii 18 – 24 octombrie 2021*** Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ţări începând din decembrie 2020, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

*** Certificatul digital al UE privind COVID-19 a fost unul dinelementele esenţiale ale răspunsului Europei la pandemia de coronavirus, fiind generate peste 591 de milioane de certificate, indică un raport adoptat de Comisia Europeană.

Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea şi vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni şi a fost, de asemenea, esenţial pentru sprijinirea industriei europene a turismului, grav afectată de criză. Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global şi în prezent este singurul sistem care funcţionează deja la nivel internaţional – 43 de ţări de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar în următoarele săptămâni şi luni vor urma şi alte ţări.

În total, Comisia a fost contactată de 60 de ţări terţe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuţii tehnice cu 28 dintre aceste ţări.

Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operaţional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65%) dintre respondenţi au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.

*** Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale îndrăzneţe şi transformatoare către o Europă post-COVID-19 mai verde, mai echitabilă, mai digitală şi mai rezilientă, inclusiv o economie în serviciul cetăţenilor, care include o iniţiativă privind un venit minim adecvat.

CE va lua măsuri pentru transpunerea în realitate a celor şase obiective ambiţioase emblematice: o economie în serviciul cetăţenilor, un Pact verde european, o Europă pregătită pentru era digitală, o Europă mai puternică pe plan internaţional, promovarea modului nostru de viaţă european şi un nou elan pentru democraţia europeană.

CE pledează pentru o economie în serviciul cetăţenilor. Odată cu accelerarea redresării şi cu revenirea activităţii economice la nivelurile de dinainte de criză, trebuie să ne gândim la modalităţi care să confere economiei noastre sociale de piaţă o mai mare rezilienţă. Comisia se va baza pe Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale pentru a asigura locuri de muncă de calitate, condiţii de muncă echitabile şi un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată, şi va prezenta, de asemenea, o propunere de îmbunătăţire a protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă.

Pentru a sprijini politicile statelor membre, Comisia va consolida plasele de siguranţă socială esenţiale pentru amortizarea şocurilor economice, aceasta urmând să prezinte o iniţiativă privind un venit minim adecvat.

Sursa Agerpres