Evenimentele săptămânii 13-30 septembrie 2021



*** Comisia Europeană – „Uniunea noastră va fi mai puternică dacă se va asemăna mai mult generaţiei noastre viitoare, şi anume dacă va fi reflexivă, hotărâtă şi atentă la cei din jur. Dacă se va baza pe valori şi va fi temerară în acţiuni”, a precizat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în al doilea discurs anual privind starea Uniunii Europene, din 15 septembrie 2021.

În discursul său, Ursula von der Leyen, a prezentat iniţiative principale pe care Comisia intenţionează să le întreprindă în anul următor. Acestea vor include, printre altele: continuarea eforturilor de vaccinare în Europa şi consolidarea pregătirii în caz de pandemie; eliminarea deficitului de finanţare a combaterii schimbărilor climatice, împreună cu partenerii mondiali; ghidarea transformării digitale care va crea locuri de muncă şi va stimula competitivitatea; asigurarea unor condiţii de muncă mai echitabile şi a unei asistenţe medicale mai bune, precum şi crearea mai multor oportunităţi pentru ca tinerii europeni să beneficieze de economia socială de piaţă a Europei; intensificarea cooperării noastre în materie de securitate şi apărare şi aprofundarea parteneriatului UE cu aliaţii cei mai apropiaţi; apărarea valorilor şi libertăţilor europene şi protejarea statului de drept, scrie https://ec.europa.eu/.

Rapoartele UE privind statul de drept vor include, începând cu 2022, şi mai multe recomandări concrete pentru statele membre, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene, cu ocazia discursului privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

*** Parlamentul European – Eurodeputaţii au adoptat o propunere de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), astfel încât va cuprinde nu doar bolile transmisibile, ci şi unele boli netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare şi respiratorii, cancerul, diabetul sau afecţiunile psihice. Propunerea PE face parte dintr-un pachet de măsuri propuse de Comisie la 11 noiembrie 2020, în cadrul constituirii aşa-numitei „uniuni europene a sănătăţii”, conform https://ec.europa.eu/ şi https://www.europarl.europa.eu/.

Parlamentul European a adoptat, în sesiune plenară, un raport prin care s-a declarat favorabil creării unui organism etic independent care să supravegheze posibilele conflicte de interese în interiorul instituţiilor europene.

*** Eurostat – Aproximativ 26% dintre români cred că situaţia locului lor de muncă va fi mai rea în următoarele 12 luni, faţă de doar 9% la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care 47% dintre români anticipează că economia îşi va reveni de pe urma impactului pandemiei de COVID-19 în 2023 sau mai târziu. În acelaşi timp, românii susţin în procent mare (56%) că tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 35% susţin că tind să nu aibă încredere (nivelul UE-49%).

Sursa: Agerpres