Evenimentele săptămânii 30 august – 5 septembrie 2021*** La 31 august 2021, miniştrii afacerilor interne s-au reunit, la Bruxelles, pentru a discuta evoluţiile din Afganistan, în special în ceea ce priveşte potenţialele implicaţii în domeniul protecţiei internaţionale, al migraţiei şi al securităţii, potrivit https://www.consilium.europa.eu/

Consiliul a adoptat o declaraţie, în care miniştrii au subliniat faptul că evacuarea cetăţenilor UE şi, în măsura posibilului, a resortisanţilor afgani care au cooperat cu UE şi cu statele sale membre, precum şi a familiilor acestora, s-a desfăşurat în mod prioritar şi va continua.

Prioritatea imediată a UE este aceea de a continua coordonarea cu partenerii internaţionali, în special ONU şi agenţiile sale, în ceea ce priveşte stabilizarea regiunii, precum şi asigurarea faptului că ajutorul umanitar ajunge la populaţiile vulnerabile. De asemenea, UE se va angaja faţă de ţările terţe şi va consolida sprijinul acordat acestora, în special în ceea ce priveşte ţările învecinate şi cele de tranzit, care găzduiesc un număr mare de migranţi şi refugiaţi.

*** La 31 august 2021, UE a atins o etapă crucială, 70% din populaţia adultă fiind în prezent vaccinată complet. În total, peste 256 de milioane de adulţi din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare. În urmă cu şapte săptămâni, Comisia şi-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea: să furnizeze statelor membre, până la sfârşitul lunii iulie, doze suficiente de vaccin pentru vaccinarea completă a 70% din populaţia adultă din UE, potrivit https://ec.europa.eu/.

*** La 2 septembrie, Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021, a plecat din gara Lisabona. El va opri în peste 100 de orăşele şi oraşe în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. Plecând de la Lisabona şi încheindu-şi călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheză, slovenă şi franceză ale Consiliului UE, conform site-ului https://ec.europa.eu/.

*** S-a dat startul la concursul UE pentru tineri traducători. Liceele din toate ţările din UE pot începe să se înscrie online la Juvenes Translatores, concursul anual de traducere al Comisiei Europene, începând cu data de 2 septembrie. La ediţia de anul acesta, tinerii liceeni vor primi la tradus texte cu tema: „Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde”.

Participanţii pot alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (numărul combinaţiilor posibile fiind de 552).

Concursul se va desfăşura online, la 25 noiembrie 2021, în toate şcolile participante. Câştigătorii – câte unul din fiecare ţară – vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie 2022.

Sursa: Agerpres