Evenimentele saptamanii 21-28 septembrie 2009In baza unei initiative din 1999 a Uniunii Europene, data de 22 septembrie a fost decretata drept ziua fara masini. In acesti zece ani scursi, ziua fara masini a ajuns sa marcheze in intreaga lume. In prezent, oamenii din peste 1000 de orase din 40 de tari de pe tot mapamondul renunta in aceasta zi la autoturismul personal sau de serviciu. Orasele isi inchid centrele circulatiei auto, promovand ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public si alte forme de deplasare ecologice.

In Romania, evenimentul a fost celebrat in acest an pornind de la urmatoarea tematica: „Imbunatateste climatul orasului tau!”, evenimentele organizate in majoritatea oraselor urmarind informarea populatiei cu privire la efectelel daunatoare ale gazelor de esapament.

Aceasta actiune a Uniunii Europene a inceput sa fie aniversata in mai multe orase de pe continentul european in 1999. Ideea a inceput sa castige teren si in alte parti ale lumii, orase precum Seul, Tokyo si Montreal. In acest fel, UE si-a propus sa atraga atentia asupra necesitatii de a proteja mediul inconjurator deoarece asistam la o crestere constanta a numarului de autovehicule si a traficului in oras ce conduce la o degradare a vietii cetatenilor: poluarea aerului, zgomot, blocarea circulatiei.

In multe orase, activitati cu tema stabilita pentru anul respectiv, se desfaoara pe parcurul unei saptamani care a fost denumita de catre Comisia Europeana in 2000 „Saptamana Europeana a Mobilitatii”.

In fiecare an, in perioada 16-22 septembrie, in Europa se sarbatoreste „Saptamana mobilitatii europene”, care culmineaza la 22 septembrie cu Ziua europeana fara masini, cunoscuta acum si ca Ziua mondiala fara masini sau Ziua fara masini, datorita extinderii aniversarii sale la nivel mondial.

Primul oras din Romania care a marcat evenimentul a fost Resita. La noi in tara aceasta zi este sarbatorita in mai multe orase, fiind organizate concursuri de role, de biciclete, alergari, desene cu tematica respectiva.

Prin marcarea Zilei europene fara masini se doreste promovarea utilizarii mijloacelor de transport in comun nepoluante si care respecta principii de protectia mediului. Mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport in comun sau mersul „in asociere” (mai multe persoane intr-o singura masina), toate acestea duc la descongestionarea traficului urban, la reducerea poluarii si prin urmare la orase curate si conservarea resurselor naturale. In acelasi timp, rolul manifestarii este si de a constientiza membrii comunitatilor locale privind rolul pe care il au in imbunatatirea pe termen lung a calitatii vietii urbane.

Statisticile efectuate arata ca gazele de esapament sunt principala sursa de poluare a marilor orase, care afecteaza dramatic sanatatea oamenilor si contribuie semnificativ la efectul incalzirii globale. In lume, peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Motoarele in functiune emit dioxid si monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, hidrocarburi, benzen, metan si aldehide. Vara, la temperaturi ridicate, hidrocarburile si oxidul de azot sunt degradate de razele ultraviolete, eliberand ozon (un gaz iritant pentru ochi si mucoase atunci cand se afla in exces la altitudini joase). Cresterea spectaculoasa a numarului de autovehicule a dus la cresterea efectelor negative asupra planetei si implicit asupra oamenilor.