Evenimentele săptămânii 5 – 11 iulie 2021Potrivit noului sondaj Eurobarometru publicat în data de 5 iulie, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent.

Mai mult de 9 din 10 respondenţi consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93%), iar aproape 8 din 10 (78%) – că este o problemă foarte gravă. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29%) dintre respondenţi au indicat fie schimbările climatice (18%), fie deteriorarea mediului natural (7%), fie problemele de sănătate legate de poluare (4%)

În ceea ce priveşte politicile care pot fi adoptate pentru a remedia această problemă, 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87%) consideră că este important ca UE să stabilească ţinte ambiţioase în ceea ce priveşte sporirea utilizării energiei din surse regenerabile şi acelaşi procent crede că e important ca UE să acorde sprijin ţărilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice.

*** Comisia Europeană intenţionează să creeze o nouă autoritate de supraveghere pentru combaterea spălării banilor, printre alte măsuri, conform unor documente consultate de DPA.

Conform proiectului, noua Autoritate împotriva Spălării Banilor va putea impune propriile sancţiuni financiare în cazul încălcării regulilor UE.

Agenţia va coordona autorităţile naţionale de supraveghere şi le va sprijini în creşterea eficienţei în aplicarea reglementărilor europene. Anterior, au apărut informaţii conform cărora Comisia Europeană vrea să introducă un plafon uniform de 10.000 de euro pentru plăţi cash.

Conform Curţii Europene de Conturi, miliarde de euro din tranzacţii ilegale intră în economia obişnuită în UE în fiecare an, iar originea ilegală a fondurilor este ascunsă.

Europol, autoritatea europeană de poliţie, estimează că valoarea tranzacţiilor suspecte în Europa este de sute de miliarde de euro, conform celui mai recent bilanţ.

CE vrea să prezinte proiectul creării noii agenții într-o săptămână şi jumătate. Apoi, statele membre şi Parlamentul European trebuie să decidă cum va fi implementat acest proiect.

*** Uniunea Europeană şi-a atins obiectivul de a dispune de suficiente doze pentru a vaccina 70% din populaţia sa adultă împotriva COVID-19, a anunţat  preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Programul UE de achiziţie în comun a vaccinurilor, gestionat de Comisia Europeană, a furnizat 330 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer, 100 de milioane de AstraZeneca, 50 de milioane de Moderna şi 20 de milioane de Johnson & Johnson. Toate, cu excepţia vaccinului Johnson & Johnson, necesită injectarea a două doze pentru a atinge eficacitatea maximă.

Sursa: Agerpres