Evenimentele săptămânii 21 – 27 iunie 2021*** Comisia Europeană a adoptat programul principal de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, în care sunt prezentate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală în valoare de 14,7 miliarde de euro.

Aceste investiţii vor contribui la accelerarea dublei tranziţii verzi şi digitale, la redresarea sustenabilă în urma pandemiei de coronavirus şi la consolidarea rezilienţei UE faţă de crizele viitoare.

Investiţiile îi vor sprijini pe cercetătorii europeni prin burse, formare şi schimburi, vor pune bazele unor ecosisteme de inovare europene mai conectate şi mai eficiente şi vor crea infrastructuri de cercetare de talie mondială. În plus, ele vor încuraja participarea la nivel european şi mondial, consolidând totodată Spaţiul european de cercetare.

„Acest program de lucru al programului Orizont Europa îi va ajuta pe cercetătorii europeni să desfăşoare activităţi de cercetare şi de inovare excelente şi de înaltă calitate, în beneficiul tuturor europenilor. Programul, care acoperă întregul ciclu al cercetării şi inovării, de la laborator la piaţă, va consolida cooperarea dintre cercetătorii şi inovatorii din întreaga lume în vederea abordării problemelor cu care ne confruntăm în prezent”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

*** Comisia Europeană a aprobat miercuri planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Spaniei, care răspunde ”integral şi este adecvat în mod echilibrat” pentru ceea ce solicită executivul comunitar în vederea autorizării accesării sumelor ce vor fi constituite în fondul european de redresare post-pandemie ‘NextGenerationEU’.

În baza PNRR-ului aprobat acum de Comisie, Spania va beneficia până în anul 2026 de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, din care Madridul a accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro.

Conform detaliilor prezentate de executivul comunitar, Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţiilor în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.

Din fondul ‘NextGenerationEU’, în valoare de 750 de miliarde de euro şi finanţat prin constituirea de datorie comună de către statele membre cu ajutorul unor credite contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare, statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR).

Sursa: Agerpres