Evenimentele săptămânii 31 mai – 6 iunie 2021Comisia Europeană formulează propuneri pentru armonizarea folosirii certificatului digital pentru COVID-19 de către statele UE.

Comisia Europeană le-a recomandat statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenţii acestor ţări vaccinaţi anti-COVID-19 şi de teste pe copiii cu vârste sub şase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar.

Deşi acest certificat digital va fi valabil de la 1 iulie, şapte state membre îl vor da în funcţiune începând cu 1 iunie, data de la care sistemul va începe să funcţioneze din punct de vedere tehnic.

Acest document, în format digital sau tipărit şi prevăzut cu un cod QR, va avea o triplă dimensiune: va atesta vaccinarea anti-COVID-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.

Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile aplicabile călătoriilor în interiorul statelor membre, dar deciziile finale revin statelor membre.

Comisia propune armonizarea la 72 de ore a duratei de valabilitate a unui test PCR şi la 48 de ore a unui test antigen rapid, în cazul ţărilor care vor accepta testele antigen rapide.

***

Copiii începând cu vârsta de 12 ani din Uniunea Europeană vor putea fi vaccinaţi cu produsul anti-COVID-19 de la BioNTech/Pfizer, în urma acceptului dat de Comisia Europeană.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a susţinut această măsură încă de săptămâna trecută, când a fost recomandat pentru prima oară un vaccin anti-COVID-19 pentru copiii şi tinerii europeni.

Responsabilul EMA cu strategia vaccinală, Marco Cavaleri, a declarat că, în conformitate cu datele obţinute, vaccinul este sigur pentru copii, fără efecte secundare grave şi că pare eficient în a-i ajuta pe copii să reziste infecţiei.

Vaccinul produs de BioNTech/Pfizer a fost deja aprobat pentru a fi folosit pentru copii în SUA şi Canada.

Sursa: Agerpres