Evenimentele saptamanii 14-21 septembrie 2009Economia Uniunii Europene se va contracta cu patru procente in anul 2009 dar va iesi din recesiune in trimestrul al treilea, se arata in noile perspective de crestere si inflatie publicate de Comisia Europeana la 14 septembrie.

Prognoza este similara in cazul zonei euro – cele 16 state membre ale Uniunii Europene care au trecut la moneda unica.

In precedentele sale estimari, date publicitatii in luna mai, Comisia Europeana prognoza ca zone euro va inregistra o contractie a Produsului Intern Brut de 0,3 procente in trimestrul al treilea si o contractie de 0,1 procente in trimestul patru, urmata de o crestere nula in primul trimestu din 2010 si o crestere de 0,1 procente in trimestrul al doilea din 2010.

In pofida vestilor pozitive care au inceput sa vina dupa luna mai, avand in vedere faptul ca activitatea economica s-a inrautatit mai mult decat era de asteptat initial, la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009, Comisia a lasat nemodificate estimarile potrivit carora, la nivelul intregului an 2009, PIB-ul va scadea cu 4 procente, atat in UE cat si in zona euro, conform previziunilor de primavara.

Noile perspective ala Comisiei Europene sustin ca in 2009 rata inflatiei va ramane nemodificata, in raport cu previziunile de primavara, la 0,9 procente in UE si 0,4 procente in zona euro. Potrivit Comisiei, indicele preturilor de consum a scazut in prima jumatate a anului 2009, atingand in luna iulie cel mai scazut punct in UE, respectiv 0,2%, scadere care s-a datorat in cea mai mare parte inversarii de baza ale precedentelor cresteri de preturi la energie si alimente. Comisia estimeaza ca rata inflatiei va creste cu siguranta pana la sfarsitul anului.

Totusi, Comisia Europeana avertizeaza ca nivelul nesigurantei ramane foarte ridicat si, cu toate ca procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura va fi si durabil.