Comisia autorizează, în premieră, o insectă ca aliment



Statele membre UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou. Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Noul aliment se poate consuma ca şi gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

„Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/comisia-autorizeaz%C4%83-%C3%AEn-premier%C4%83-o-insect%C4%83-ca-aliment_ro