Evenimentele săptămânii 3 – 9 mai 2021



*** În intervalul 3-9 mai, instituţiile UE îşi vor deschide uşile „virtuale”, pentru a sărbători Ziua

Europei (9 mai). Oamenii din întreaga UE şi nu numai vor putea afla mai multe despre Uniunea Europeană, despre PE şi Conferinţa privind viitorul Europei, prin interviuri cu membrii Comitetului executiv al conferinţei, preşedinţii comisiei şi membrii Parlamentului. În acest sens, pagină dedicată informării cu privire la activitatea instituţiilor comunitare este https://europeday.europa.eu/index_en.

*** Comitetul executiv al Conferinţei privind viitorul Europei, format din reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene şi ai Comisiei Europene, au lansat platforma digitală multilingvă a Conferinţei, invitându-i pe toţi cetăţenii UE să contribuie la conturarea propriului viitor şi a viitorului Europei în ansamblul său. Platforma poate fi accesată pe https://futureu.europa.eu/?locale=ro şi este disponibilă în 24 de limbi. Platforma va fi reperul central al conferinţei, un loc în care toate contribuţiile vor fi reunite şi partajate, inclusiv evenimentele, grupurile de dezbatere şi sesiunile plenare ale conferinţei, potrivit https://www.europarl.europa.eu/.

Conferinţa este o iniţiativă a Comisiei Europene care se vrea a fi un exerciţiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă şi

transparentă cu cetăţenii cu privire la o serie de priorităţi şi provocări importante. Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferinţa îşi va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei, conform https://futureu.europa.eu/.

*** Comisia a prezentat statelor membre o propunere de relaxare a actualelor restricţii privind călătoriile neesenţiale către UE, pentru a ţine seama de progresele campaniilor de vaccinare şi de evoluţiile situaţiei epidemiologice din întreaga lume. Comisia propune ca pe teritoriul UE să poată intra din motive neesenţiale nu numai toate persoanele care sosesc din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi toate persoanele cărora li s-a administrat ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat de UE. În prezent, sunt permise călătoriile neesenţiale din 7 ţări cu o situaţie epidemiologică bună, indiferent dacă persoanele care sosesc au fost sau nu vaccinate. Această listă este stabilită de Consiliu pe baza criteriilor epidemiologice prevăzute în recomandarea aflată în vigoare, scrie site-ul Comisiei, https://ec.europa.eu/.

*** Statele membre UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou. Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Noul aliment se poate consuma ca şi gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

„Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Sursa: Agerpres