UE în 2020Care au fost realizările Uniunii Europene în 2020?

Izbucnirea pandemiei de COVID-19 în Europa a adus cu sine tragedii umane, restricții de deplasare a persoanelor și o încetinire economică fără precedent. La scurt timp, Uniunea Europeană și-a dovedit solidaritatea. Ea a protejat viețile și mijloacele de trai ale oamenilor, concentrându-se pe acțiuni care au oferit un răspuns imediat și eficace la criză. Pe parcursul anului 2020, au fost adoptate peste 1 350 de măsuri menite să combată criza, printre care aproape 400 de decizii referitoare la ajutoare de stat care au aruncat un colac de salvare întreprinderilor europene.

În primele săptămâni de pandemie din Europa, sistemele de sănătate au primit întăriri la nivel național, regional și local, iar spitalele din întreaga Uniune Europeană au tratat și pacienți din alte țări. Au fost trimise pe teren echipe medicale mobile pentru a răspunde celor mai urgente nevoi. Au fost aduși acasă peste 600 000 de cetățeni europeni blocați în străinătate și au fost mobilizate investiții publice și private pentru a dezvolta vaccinuri sigure și eficace pentru întreg mapamondul.

Centrul de coordonare pentru echipamente medicale al Comisiei a ajutat statele membre să colaboreze pentru a acoperi deficitele.

Pentru a contracara efectele crizei, Uniunea Europeană și statele membre au mobilizat 4,2 mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 30 % din produsul intern brut al Uniunii.

Raportul general privind activitățile Uniunii Europene arată ce a făcut UE ca răspuns la provocările fără precedent din 2020.

Se axează pe răspunsul concertat al UE la pandemia de COVID-19, dar oferă în același timp o imagine de ansamblu asupra tuturor acțiunilor întreprinse de UE în 2020.

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția cititorilor mai multe exemplare ale acestui material informativ, în limba română.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2021.