Un buget modern pentru o Uniune care protejează, capacitează și apărăÎn 2018, liderii europeni au discutat prioritățile pentru bugetul pe termen lung al Uniunii – cadrul financiar multianual 2021-2027. Acesta reprezintă o oportunitate istorică de a reforma bugetul și de a dubla aspirațiile politice cu mijloacele necesare pentru a acționa.

Comisia a prezentat un pachet cuprinzător, care include cadrul global și programele sectoriale. Aceste propuneri asigură o abordare ambițioasă, echilibrată și echitabilă pentru obținerea de rezultate în ceea ce privește agenda pozitivă convenită de lideri la Bratislava, la 16 septembrie 2016, și consacrată prin Declarația de la Roma din 25 martie 2017. Acestea vor dota Uniunea cu un buget modern și eficient pentru viitor. Timpul de care dispunem pentru a conveni în privința primului buget pe termen lung al unei Uniuni cu 27 de membri este scurt, dar totuși suficient. Un acord timpuriu este nu numai de dorit din punct de vedere politic, ci și un imperativ practic.

Adoptarea bugetului pentru perioada 2014-2020 a condus la întârzieri semnificative, de exemplu în ceea ce privește primirea de finanțare de către întreprinderile mici și mijlocii, regiuni, studenți, cercetători sau fermieri. Discuția liderilor care a avut loc la Consiliul European din 28-29 iunie 2018 este o ocazie de a trimite un semnal clar privind voința noastră colectivă de a colabora pentru a ajunge la un acord timpuriu. Acest lucru va contribui la asigurarea celui mai bun început posibil pentru Uniunea cu 27 de membri.

Centrul Europe Direct Argeș pune al dispoziția cetățenilor un exemplar al acestui material informativ, în limba română.