Evenimentele saptamanii 1-7 septembrie 2009



Incepand cu data de 1 septembrie, toate becurile conventionale de 80W sau mai mult vor disparea de pe rafturile magazinelor, ele fiind inlocuite de realizarea celor mai mari economii de energie (de pana la 75%, in comparatie cu becurile incandescente) si de becurile incandescente eficiente (de tip halogen), permitand insa economii de energie de 25% pana la 50%.

La fiecare 12 luni, noi tipuri de becuri conventionale vor fi scoase din comert, pentru ca pana in 2012 toate becurile incandescente, incepand de la cele mai mici, de 7W, sa devina istorie.

Aceste masuri raspund cererii prezentate Comisiei in cadrul Consiliului European din primavara anului 2007 si confirmate de Parlamentul European privind ameliorarea, pana in 2009, a eficientei energetice a produselor de iluminat folosite atat de consumatorii casnici, cat si de sectorul tertiar. Masurile transmit un mesaj clar privind angajamentul asumat de Uniune de a-si atinge obiectivele in materie de eficienta energetica si de protejare a mediului, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Cele doua regulamente stabilesc cerintele privind eficacitatea energetica, care vor permite realizarea unei economii de pana la 80 TWh pana in 2020 (ceea ce echivaleaza aproximativ cu consumul de energie electrica al Belgiei, cu cel al unui numar de 23 de milioane din Uniunea Europeana sau cu productia anuala a 20 de centrale electrice de 500 megawati) si va determina o reducere de circa 32 milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Desi becurile economice sunt mai scumpe decat cele conventionale, se estimeaza ca – datorita duratei lor mult mai mari de utilizare – se vor economisi anual 11 miliarde de euro, ce vor fi reinjectati in fiecare an in economia Uniunii Europene.