Evenimentele săptămânii 8 – 14 februarie 2021Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia de a întări Mecanismul de Protecţie Civilă al UE va ajuta blocul comunitar în lupta împotriva COVID-19, în domenii precum achiziţia de echipamente medicale.

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord provizoriu pentru o reformă a Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, pentru a îmbunătăţi prevenirea, pregătirea şi reacţia la catastrofe.

Acordul urmăreşte consolidarea cadrului juridic actual privind protecţia civilă, ca răspuns la experienţa fără precedent a pandemiei de COVID-19.

Parlamentul European susţine că noile dispoziţii urmăresc să garanteze că UE şi statele membre sunt mai bine pregătite pentru a răspunde unor urgenţe la scară mare, în special atunci când ele afectează mai multe ţări în acelaşi timp.

Pentru a accelera oferirea de ajutor în caz de criză, Comisia Europeană va putea achiziţiona direct, în condiţii specifice, resursele necesare.

***

Statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul UE) au căzut de acord asupra unei poziţii comune în perspectiva negocierilor cu Comisia Europeană şi Parlamentul European cu privire la regulile de confidenţialitate care guvernează aplicaţiile WhatsApp şi Skype.

Ţările membre au convenit că regulile vor permite procesarea metadatelor în scopuri precum detectarea cazurilor de fraudă, dând astfel curs unei solicitări din partea sectorului telecomunicaţiilor.

În anul 2017, executivul UE a propus regulamentul european privind ePrivacy, care ar face ca WhatsApp (dezvoltată de Facebook) şi Skype (a grupului Microsoft) să se supună acelor reguli ca furnizorii de telecomunicaţii şi ar restricţiona urmărirea utilizatorilor pentru a le furniza publicitate personalizată.

Propunerea, care vizează crearea unor condiţii echitabile de concurenţă între actorii internet şi furnizorii de telecomunicaţii, are nevoie de consensul Parlamentului European şi al ţărilor UE înainte de a fi adoptată ca directivă europeană.

Deşi eurodeputaţii au ajuns rapid la o poziţie comună, ţările membre nu au reuşit până acum să facă acelaşi lucru din cauza dezacordurilor asupra regulilor pentru cookies şi asupra detectării şi ştergerii conţinutului de pornografie infantilă.

Sursa: Agerpres