Evenimentele săptămânii 1 – 7 februarie 2020



Companiile din România afectate de pandemie beneficiază de fondurile din Planul de Investiţii pentru Europa

Noul program de cooperare între Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul European de Investiţii (FEI) şi Deutsche Leasing România va permite companiilor locale din România să beneficieze de leasing financiar suplimentar în valoare de 370 de milioane de euro, a anunţat Comisia Europeană.

Sprijinul BEI este susţinut de o garanţie de la Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), ca parte a Planului de Investiţii pentru Europa.

Noile iniţiative sunt menite să sporească rezistenţa afacerilor româneşti, care se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

De asemenea, sunt menite să crească finanţarea pentru agricultură şi investiţiile în echipamente, majoritatea celor care vor beneficia de împrumuturi fiind în zonele rurale.

Noul acord include în plus suma de 25 de milioane de euro ca suport ţintit pentru investiţii în domeniul schimbărilor climatice.

Până acum, Planul de Investiţii pentru Europa a mobilizat investiţii de 546 miliarde de euro în UE, peste 1,4 milioane de IMM-uri beneficiind de aceste fonduri.

***

Cele 27 de guverne din UE au convenit să înăsprească restricţiile la frontiere pentru călătorii care intră în spaţiul blocului comunitar, între care prezentarea unei dovezi privind testul negativ pentru COVID-19 care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Această cerinţă se va aplica şi călătorilor care vin în UE în cadrul unor deplasări considerate esenţiale, cum ar fi urgenţe de familie sau urgenţe profesionale.

Călătoriile neesenţiale sunt deja în marte parte interzise, cu excepţii în cazul cetăţenilor UE sau al membrilor familiilor acestora.

În cazul în care testele pentru COVID înainte de plecare nu sunt posibile, călătorilor ar trebui să li se permită să efectueze astfel de teste la intrarea în blocul comunitar, conform recomandării.

Această recomandare, care mai trebuie adoptată în scris, nu are caracter obligatoriu. Revine statelor membre să elaboreze propriile reglementări.

Până în prezent, numeroase ţări cer deja teste pentru COVID-19 înainte de plecare, între care Olanda şi Franţa.

Pentru regiunile unde au fost depistate noi variante de coronavirus, statele membre ar urma să impună carantină obligatorie şi teste suplimentare la sosire, conform recomandărilor.

În ultimele luni, UE a căutat să-şi coordoneze abordarea cu privire la restricţiile de călătorie, dar nu întotdeauna cu succes.

Sursa: Agerpres