Pactul climatic european: responsabilizarea cetățenilor pentru a construi o Europă mai ecologicăComisia Europeană a lansat Pactul climatic european, o inițiativă la nivelul UE prin care cetățenii, comunitățile și organizațiile sunt invitate să participe la acțiunile în domeniul climei și să construiască o Europă mai ecologică.

Astăzi, Comisia lansează un apel deschis prin care invită cetățenii și organizațiile să devină ambasadori ai Pactului climatic. Ambasadorii Pactului climatic vor fi lideri prin puterea exemplului și vor implica comunitățile din care fac parte în acțiuni în domeniul climei.

Obiectivul Pactului climatic este de a contribui la diseminarea de informații fiabile din punct de vedere științific cu privire la acțiunile în domeniul climei și de a oferi sfaturi practice pentru alegerile pe care trebuie să le facem în viața de zi cu zi. Acesta va sprijini inițiativele locale și va încuraja asumarea de angajamente în materie de acțiuni climatice, la nivel individual și la nivel de colectivitate, contribuind astfel la mobilizarea sprijinului și a participării.

În faza inițială, pactul va acorda prioritate acțiunilor axate pe patru domenii care oferă beneficii imediate nu numai pentru climă și mediu, ci și pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor: zonele verzi, mobilitatea ecologică, clădirile eficiente și competențele verzi.

Un eveniment de lansare online, cu participarea dlui Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul climatic european, va avea loc la 16 decembrie, între orele 9:00 și 11:00 CET.

Detalii în comunicatul de presă.