Evenimentele saptamanii 24-31 august 2009Romania s-a plasat pe locul doi in topul statelor din cadrul Uniunii Europene cu cea mai mare evaziune fiscala, fiind intrecuta doar de Italia si urmata la scurta distanta de Bulgaria, tara care, pentru al doilea consecutiv, s-a clasat pe locul trei in acest clasament.

Potrivit topului realizat de Associazione Contribuenti Italiani in colaborare cu Klrs Betwork of Business Ethics, Romania se afla pe locul doi, cu o evaziune fiscala de 42,7% din totalul veniturilor ce urmau a fi impozitate, in timp ce Bulgaria incheie podiumul, cu un procent de 39,2%.

Italia se afla pe primul loc in acest clasament inedit, cetatenii sai reusind sa ocoleasca plata taxelor si impozitelor pentru aproximativ 51% dintre veniturile ce ar fi trebuit fi impozitate. Principalii evazionisti din Italia sunt industriasii care evita plata impozitelor pentru 32,7% din veniturile impozitabile, urmasi de bancheri si de cei care lucreaza in domeniul asigurarilor (24,4% ), comercianti (11,9%) si mestesugari (10,9%).