Evenimentele săptămânii 9 – 15 noiembrie 2020Acord între negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE privind pachetul de 1.800 miliarde de euro.

Negociatorii Parlamentului European (PE) şi preşedinţia germană a Consiliului UE (care a negociat în numele statelor membre ale UE) au ajuns la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, încheind o etapă crucială pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeană mai ‘verde’ şi mai digitalizată.

Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar că guvernele pot accesa finanţare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiţie căreia i se opun Polonia şi Ungaria.

Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, a spus că acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finanţării pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea şi sănătatea. Totuşi, preşedinţia germană a Consiliului UE a menţionat că numai 12,5 miliarde de euro din această sumă reprezintă fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor europene privind concurenţa, care până în prezent erau vărsate statelor membre.

Europarlamentarii au refuzat până în prezent să-şi dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimând că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru acesta este insuficientă. Eurodeputaţii au cerut de asemenea instituirea unui mecanism de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept şi crearea de noi surse de venit pentru bugetul european.

***

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru consolidarea controlului asupra exporturilor de tehnologii susceptibile de a avea o utilizare atât civilă, cât şi militară, în special instrumente de supraveghere cibernetică.

Noile reguli, ce reformează regimul actual aflat în vigoare din 2009, vizează exporturile către ţări terţe de bunuri şi tehnologii cu ”dublă utilizare”, care de exemplu pot servi în industrie, dar pot fi de asemenea folosite şi în materie de apărare, informaţii şi menţinerea ordinii.

Mai concret, în această categorie sunt incluse computere de înaltă performanţă, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare, tehnologii de telecomunicaţii.

Acordul prevede în special noi criterii pentru a acorda sau a refuza licenţe de export pentru anumite produse şi înăspreşte obligaţiile statelor membre cu privire la rapoartele publice asupra controlului privind exporturile în scopul creşterii transparenţei sectorului supravegherii cibernetice, potrivit Parlamentului European.

Pentru a intra în vigoare, noul regulament trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European şi Consiliu.

Sursa: Agerpres