Evenimentele săptămânii 14 – 20 septembrie 2020OMS şi Comisia Europeană au lansat Consiliul de facilitare pentru a consolida colaborarea la nivel mondial.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, au lansat şi au găzduit în comun prima reuniune a Consiliului de facilitare la nivel înalt, exercitându-şi rolul conducător în activitatea cadrului global de colaborare reprezentat de Acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT-A), pentru a accelera crearea şi punerea la dispoziţia populaţiei a unor vaccinuri, teste şi tratamente vizând COVID-19, precum şi pentru a îmbunătăţi sistemele de sănătate.

Obiectivele primei reuniuni a Consiliului au fost ajustarea planului conceput pentru ca Acceleratorul-ACT să devină o soluţie mondială primordială menită să pună capăt crizei şi să redreseze sistemele de sănătate şi creşterea economică mondială, colaborarea la crearea premiselor economice şi investiţionale pentru a finanţa integral Acceleratorul-ACT şi mobilizarea liderilor politici şi a sprijinului internaţional pentru o alocare echitabilă la nivel mondial.

Consiliul a adoptat o declaraţie politică prin care se evidenţiază rolul esenţial al colaborării la nivel mondial în înfrângerea virusului. Ea evidenţiază importanţa testării, tratării, vaccinării şi a îmbunătăţirii sistemelor de sănătate pentru a înfrânge pandemia.

***

Comisia Europeană a adoptat, la 9 septembrie, primul său raport de analiză prospectivă strategică, cu obiectivul de a identifica provocările şi oportunităţile emergente pentru a putea ghida mai bine alegerile strategice ale Uniunii Europene. Rezultatele analizei prospective strategice vor ajuta Comisia să elaboreze politici şi o legislaţie capabile să facă faţă provocărilor viitorului. Raportul din 2020 prezintă argumentele în sprijinul utilizării analizei prospective în procesul de elaborare a politicilor UE şi introduce conceptul cuprinzător de rezilienţă a UE, conform https://ec.europa.eu/.

***

* Comisia pentru dezvoltare regională a PE a adoptat, la 7 septembrie, un raport prin care recomandă alocarea de resurse şi măsuri suplimentare ale UE, cunoscute sub numele de REACT-UE, pentru a încuraja repararea efectelor crizelor. Instrumentul REACT-UE, propus de Comisie în primăvară, mobilizează investiţii suplimentare şi oferă o mare flexibilitate statelor membre pentru a aborda efectele imediate ale crizei. Raportul PE urmează să fie discutat în plen, notează site-ul www.europarl.europa.eu.

***

În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitarăeste un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate, scrie site – ul https://www.eea.europa.eu/ro. În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic.

Sursa: Agerpres