Evenimentele săptămânii 7 – 13 septembrie 2020



Comisia Europeană a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului pentru a garanta faptul că toate măsurile care restrâng libera circulaţie ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate şi comunicate clar la nivelul UE.

Propunerea Comisiei defineşte patru arii de acţiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

Prima este aplicarea de către statele membre a unor criterii şi praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricţii de călătorie, iar a doua este adoptarea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord.

A treia arie de acţiune vizează stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat, iar ultima prevede furnizarea de informaţii clare şi în timp util publicului cu privire la eventualele restricţii impuse.

***

Inovaţii revoluţionare au primit 60 milioane de euro în cadrul iniţiativei de răspuns la criză a Institutului European de Inovare şi Tehnologie.

Ca parte a eforturilor UE de combatere a crizei provocate de coronavirus, Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) anunţă rezultatele iniţiativei sale de răspuns la criză: suma de 60 de milioane de euro a fost alocată unui număr de 62 de proiecte inovatoare şi unui număr de 145 de antreprenori din 32 de ţări pentru a face faţă pandemiei şi crizei provocate de aceasta.

Proiectele selectate vor contribui la furnizarea de soluţii în domeniile de interes principale ale EIT, de la sănătate şi digitalizare până la mobilitatea alimentară şi urbană, pentru a răspunde unei game largi de provocări generate de criză.

Aproape 1.500 de inovatori din 44 de ţări şi-au depus candidaturile în momentul în care iniţiativa a fost lansată, la 14 mai. La 30 iunie, Consiliul de conducere al EIT a acordat finanţare celor opt comunităţi de cunoaştere şi inovare (CCI), care acum şi-au finalizat procesele de selecţie. Toate activităţile EIT de răspuns la criză urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului 2020.

Sursa: Agerpres