Evenimentele săptămânii 31 august – 6 septembrie 2020Comisia Europeană şi-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la preţuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea, şi a anunţat o contribuţie de 400 de milioane de euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Comisia Europeană a anunţat semnarea, în numele statelor membre ale UE, a unui contract cu societatea AstraZeneca pentru achiziţia a până la 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în prezent în fază experimentală, cu o opţiune de achiziţie a 100 de milioane de doze suplimentare.

***

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (RRF), propus de Comisia Europeană pentru a ajuta ţările membre să-şi finanţeze planurile naţionale de relansare economică în contextul crizei cauzate de pandemia de COVID-19, reprezintă pentru România o şansă reală prin cele peste 30 de miliarde de euro puse la dispoziţia ţării noastre.

Corelarea acordării fondurilor europene cu respectarea statului de drept şi a valorilor fundamentale europene se bucură de sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European.

Concluziile Consiliului European extraordinar menţionează fonduri totale de 750 miliarde euro, dintre care 672,5 miliarde euro revin RRF (dintre care 312,5 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile şi 360 de miliarde de euro credite în condiţii avantajoase).

Sursa: Agerpres