Școala de Vară ”dIAloguri pentru viitor” 2020”Eu mă pot înșela, tu s-ar putea să ai dreptate, noi împreună am putea probabil să descoperim calea spre adevăr”. Cu citatul lui Karl Popper am dat startul Școlii de Vară, organizată de Centrele Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, Europe Direct Bistrița din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Nasăud și Europe Direct București din cadrul Institutului European Român, în perioada 24-27 august 2020. Astfel, 18 tineri pasionați de știință și tehnologie au participat la diferite ateliere pe tema eticii în inteligența artificială.

Metoda non-formală folosită în cadrul activităților derulate online, pe platforma Webex, a fost dezbaterea, metodă ce se bazează pe o confruntare a două opinii argumentate asupra unei probleme controversate.

Alături de participanții din cadrul celor 3 centre de informare europeană au fost doi formatori de excepție, Vlad Măcelaru și Natalie Ester. Vlad a fost unul dintre cei doi delegați de tineret la ONU din partea României, din 2017 până în 2018, iar în prezent este CEO la ClarK, companie care produce ochelari ce folosesc senzori pentru a îmbunătăți productivitatea și siguranța în fabrici și pe teren. Natalie Ester este actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, activează în teatru, film, televiziune și radio. Este un foarte bun formator și scenarist. A studiat în clasa actorilor Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu și a fost desemnată cea mai bună actriță în cadrul „Galei Tânărului Actor”, Mangalia și a Festivalului Internațional “Hyperion”.

Machine learning, computer vision, natural language, robotics, pattern recognition și knowledge management sunt subiectele abordate de către Vlad, iar informațiile despre perspectiva eticii în domeniul inteligenței artificiale au fost amplu discutate în cadrul sesiunilor de formare.

Au urmat alte 3 zile în care cei 18 cursanți au fost antrenați pe echipe de către Natalie Ester, care  i-a familiarizat cu formatul de dezbatere al lui Karl Popper, unul dintre cei mai mari filosofi ai științei și fondatorul raționalismului critic.

Pe baza temei ”Inteligența artificială este demnă de încredere” au urmat adevărate dezbateri, unde tinerii și-au etalat abilitățile de comunicare prin formularea unor raționamente clare, coerente și bine structurate. Spontaneitatea, creativitatea și convingerea cu care și-au argumentat pozițiile pro și contra în cadrul acestor dezbateri au fost apreciate atât de formator, Natalie Ester, cât și de către reprezentanții Centrelor implicate.

Tinerii au fost premiați pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă și au primit un feedback individual din partea formatorilor, adevărată valoare adăugată pentru viitorul lor educațional și profesional.