Evenimentele săptămânii 24 – 30 august 2020



Comisia Europeană a aprobat o garanţie românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane euro (aproximativ 301 milioane RON), în favoarea companiei aeriene Blue Air. Prin aceasta măsură se urmăreşte despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum şi acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidităţi în favoarea companiei. Măsura a fost aprobată parţial în temeiul articolului 107 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi parţial în temeiul Orientărilor din 2014 ale Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvare şi restructurare, informează https://ec.europa.eu/.

***

Comisia Europeană a adoptat noi tranşe de ajutoare de stat prin Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat, pentru a sprijini economia statelor în contextul pandemiei: 133 mil. euro (Portugalia), 2 mld. euro (Italia), 46 mld. euro (Germania), 2 mld. euro (Irlanda), conform site-ului Comisiei.

CE a propus să se ofere oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) posibilitatea de a-şi prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021.

Comisia a mai propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii şi din 2021 în 2023 a anului în care Timişoara (România) şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul. Propunerea Comisiei este în prezent înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală. Iniţiativa „Capitalele Europene ale Culturii” a fost lansată în 1985 şi a devenit în prezent una dintre cele mai prestigioase iniţiative culturale europene.

***

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor până la 0,4% în luna iulie 2020, de la 0,3% în luna iunie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat până la 0,9%, de la 0,8% în luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, şi de data aceasta, Ungaria, Polonia, Cehia şi România, conform datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat) din 19 august.

Comparativ cu situaţia din luna iunie, rata anuală a inflaţiei în luna iulie a scăzut în 10 state membre, a rămas stabilă în trei ţări şi a crescut în 14 state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,5% în luna iulie, de la 2,2% în luna iunie, scrie site-ul https://ec.europa.eu/eurostat.

Sursa: Agerpres