Evenimentele săptămânii 17 – 23 august 2020Comisia Europeană a propus amânarea anului în care Timişoara şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus. Totodată, Comisia a propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii.

O altă propunere a Comisiei Europene este să se ofere oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Ga lway (Irlanda) posibilitatea de a-şi prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021.

***

Comisia Europeană a semnat un contract pentru a pune la dispoziţie fonduri în valoare de 2,5 milioane de euro din Instrumentul de sprijin de urgenţă pentru pregătirea unui grup multidisciplinar de cadre medicale care sprijină şi asistă unităţile de terapie intensivă (UTI) în perioadele dificile cauzate de pandemia de COVID-19.

Pregătirea acordată va asigura dobândirea de competenţe medicale legate de terapia intensivă de către cadre medicale care nu lucrează în mod regulat în unităţile de terapie intensivă. Acest demers va spori efectivele de personal care ar putea fi mobilizate într-un moment în care este nevoie de o extindere rapidă, temporară şi semnificativă a capacităţii unităţilor de terapie intensivă. COVID-19 a afectat semnificativ numărul de paturi de spital disponibile în primele luni ale pandemiei, conducând la o creştere cu 30-40% a cererii de paturi în unităţile de terapie intensivă şi la suprasolicitarea resurselor disponibile. Programul menţionat, aplicat în mod uniform în întreaga UE, va acoperi cel puţin 1.000 de spitale şi 10.000 de medici şi asistenţi medicali şi va fi pus în practică în perioada august-decembrie 2020.

***

Comisia Europeană a încheiat o serie de discuţii preliminare cu CureVac pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19.

Acesta este rezultatul demersurilor pozitive cu Sanofi-GSK, anunţate la 31 iulie, şi cu Johnson & Johnson, anunţate la 13 august, precum şi al semnării unui angajament prealabil de achiziţie cu AstraZeneca la 14 august.

Contractul avut în vedere cu societatea CureVac ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene.

CureVac este o societate europeană care desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipide. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în ultimii zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuşi poate produce propriile substanţe active pentru a combate diverse boli, potrivit comunicatului citat.

Discuţiile preliminare încheiate sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie  care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Comisia Europeană îşi ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume şi nu numai în Europa.