Evenimentele săptămânii 10 – 16 august 2020



Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că UE a exportat anul trecut vehicule electrice şi hibride în valoare de 8,2 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 7,1 miliarde de euro, rezultând un excedent comercial de 1,1 miliarde de euro. Per ansamblu, în 2019 comerţul cu maşini electrice şi hibride a fost dominat de maşinile electrice, care au reprezentat 69% din valoarea importurilor UE şi 56% din valoarea exporturilor UE.

Maşinile electrice hibride au reprezentat 31% din valoarea importurilor UE şi 44% din valoarea exporturilor UE. Principalele destinaţii pentru vehiculele electrice şi hibride în 2019 au fost, în funcţie de valoarea exporturilor, Marea Britanie (26%), Norvegia (22%) şi SUA (19%), în timp ce importurile în UE au venit în principal din SUA (43%), Coreea de Sud (23%) şi Marea Britanie (17%).

Conform datelor publicate de Eurostat, volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,2%, comparativ cu luna precedentă, în tip ce în zona euro avansul a fost de 5,7%, pe fondul atenuării restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

În mai, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 20,3% în zona euro şi cu 18,3% în UE, ceea ce înseamnă că în ambele zone comerţul cu amănuntul a revenit la nivelul din februarie 2020, înainte de introducerea restricţiilor. În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Irlanda (21,9%), Spania (16,5%), Italia (13,8%), Franţa şi Luxemburg (ambele cu 9,4%), Slovacia (9,3%) şi România (6,3%), singurele scăderi fiind în Austria (minus 2,5%) şi Germania (minus 1,6%). Rata de economisire a gospodăriilor în Uniunea Europeană a înregistrat în primul trimestru din 2020 o creştere anuală record, de 3,5 puncte procentuale (pp) comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate de Eurostat. Principalul motiv îl reprezintă scăderea anuală semnificativă a cheltuielilor finale de consum ale gospodăriilor (minus 1,7%), un contrast semnificativ faţă de recentele creşteri de peste 2%. În plus, creşterea venitului disponibil brut al gospodăriilor (2,4%) a contribuit la majorarea ratei de economisire. Rata de economisire a gospodăriilor a crescut în primul trimestru din 2020 în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual fiind observat în Slovenia (7,7 pp), Polonia (6,8 pp) şi Spania (6,7 pp). În contrast, cea mai redusă creştere a fost în Suedia (1,1 pp), Cehia (două puncte procentuale) şi Germania (2,2 pp).

Sursa: Agerpres