Evenimentele săptămânii 3 – 9 august 2020



Punerea în practică a Pactului verde european

Comisia a luat primele măsuri în procesul de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile și a Directivei privind eficiența energetică, invitând cetățenii și părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la două foi de parcurs.

Foaia de parcurs referitoare la Directiva privind energia din surse regenerabile va stabili dacă obiectivul UE de a obține cel puțin 32 % din energie din surse regenerabile până în 2030 ar trebui ridicat și dacă alte părți ale directivei necesită modificări în conformitate cu Pactul verde. Foaia de parcurs referitoare la Directiva privind eficiența energetică va evalua măsura în care normele în vigoare sunt adecvate pentru atingerea obiectivului stabilit în materie de eficiență energetică de cel puțin 32,5 % pentru 2030.

Acordul comercial UE-Vietnam intră în vigoare

Exporturile UE către Vietnam vor fi supuse unor taxe mai mici începând cu data de 1 august. Acesta este efectul imediat al intrării în vigoare a acordului comercial UE-Vietnam, care, în ultimă instanță, va elimina taxele vamale pentru 99 % din mărfurile comercializate între cele două părți. Totodată, desfășurarea activităților comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene: acestea vor fi acum în măsură să investească și să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de șanse egale în raport cu concurenții lor locali.

Acordul UE-Vietnam este cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE cu o țară în curs de dezvoltare, acordându-i o perioadă de timp mai lungă, de 10 ani, pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE. Cu toate acestea, multe dintre produsele importante de export ale UE, cum ar fi produsele farmaceutice, chimice sau utilajele, vor beneficia de condiții de import scutite de taxe vamale încă de la intrarea în vigoare a acordului. Pentru produsele agroalimentare, cum ar fi carnea de vită sau uleiul de măsline, taxele vor fi eliminate peste trei ani, în timp ce pentru produsele lactate, fructe și legume, acestea vor dispărea în maximum cinci ani.

Politica de coeziune

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a afla punctul de vedere al cetățenilor și al părților interesate cu privire la inițiativa privind investițiile interregionale pentru inovare.

Obiectivul este acela de a colecta idei pentru dezvoltarea în continuare a acestui nou instrument, în special cu privire la aspecte specifice, cum ar fi domeniile prioritare pentru investiții, legăturile cu prioritățile UE, mecanismele de punere în aplicare, tipul de sprijin, nevoile de investiții, disfuncționalitatea pieței, gradul de pregătire pentru investiții și altele.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news