Evenimentele săptămânii 27 iulie – 2 august 2020Comisia Europeană a anunţat că a rezervat în numele celor 27 state membre 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 în pregătire la laboratorul francez Sanofi.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a publicat o strategie privind vaccinurile. Acest plan de acţiune prevede semnarea „de contracte de achiziţie anticipate” cu producătorii de vaccinuri, finanţate prin instrumentul de ajutor de urgenţă (circa 2,4 miliarde de euro), instituit în timpul crizei.

Obiectivul este de „a asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE” şi „o aprovizionare suficientă a statelor membre”.

***

Ombudsmanul European a lansat mai multe investigaţii asupra răspunsului dat de Uniunea Europeană în faţa pandemiei de COVID-19, vizând în principal preocupări privind transparenţa şi independenţa.

Instituţia Ombudsmanului European a publicat cele mai recente scrisori – una către Agenţia europeană a medicamentului (EMA) şi una către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – reamintindu-le ambelor de obligaţiile de transparenţă care le revin şi cerând mai multe informaţii privind răspunsul lor la coronavirus.

***

Comisia Europeană a deschis 38 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva României, în 2019, conform raportului anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE.

Printre domeniile afectate de procedurile de infringement care vizează nerespectarea legislaţiei UE se numără stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (3), justiţie şi consumatori (3), migraţie şi afaceri interne (3), energie (3), mobilitate şi transport (4), piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (5), mediu (5), impozitare şi uniune vamală (6).

Sursa: Agerpres