Evenimentele săptămânii 20 – 26 iulie 2020



64% dintre români cred că Uniunea Europeană ar trebui să dispună de mai multe fonduri pentru a putea depăşi consecinţele pandemiei de COVID-19, cu opt puncte procentuale peste media UE, iar 77% dintre români (68% la nivelul UE) cred că UE ar trebui să aibă mai multe competenţe pentru a gestiona crize de acest gen, potrivit unui eurobarometru dat de Parlamentul European.

Potrivit sondajului realizat în perioada 11 – 29 iunie 2020, pe un eşantion de 1050 de respondenţi în România şi 24.798 în UE, 29% dintre români sunt total de acord că UE ar trebuie să aibă mai multe competenţe pentru a depăşi crize precum pandemia de coronavirus, iar 48% tind să fie de acord. Cu un procent de 77 de răspunsuri afirmative, România se află pe locul al nouălea în UE din acest punct de vedere, după Portugalia şi Luxemburg (87% în ambele), Cipru (85%), Malta (84%), Estonia (81%), Irlanda (79%), Italia şi Grecia (78% în ambele).

De asemenea, indică eurobarometrul, 64% dintre români cred că UE ar trebui să dispună de mai multe mijloace financiare pentru a depăşi consecinţele pandemiei, faţă de 56% media UE. La acest capitol pe primele locuri se află Grecia (79%), Cipru (74%), Spania şi Portugalia (ambele cu 71%).

***

Ţările din cadrul Uniunii Europene continuă să fie divizate cu privire la nivelul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ce trebuie atins în următoarea decadă, unele dintre ele încă ezitând să se angajeze că vor opera reduceri mai mari.

UE şi-a luat angajamentul să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990, până în 2030, însă acest obiectiv trebuie revizuit pentru că unii oameni de ştiinţă avertizează că este nevoie de implementarea mai rapidă a acestor reduceri pentru a preîntâmpina schimbări climatice catastrofale.

Comisia Europeană va propune în septembrie o reducere a emisiilor pe teritoriul său până în 2030 de 50 – 55%, în urma unei analize de impact şi trebuie să se pună de acord cu statele membre şi cu parlamentarii cu privire la acest obiectiv.

Comisia doreşte să lanseze un fond în valoare de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile dependente de combustibili fosili să găsească soluţii alternative. Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris luni Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact făcut de Comisie.

Spania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Austria şi Luxemburg susţin o reducere a emisiilor de cel puţin 55% până în 2030.

Sursa: Agerpres