UE și egalitatea persoanelor LGBTI



Toți cetățenii Uniunii Europene au dreptul la egalitate de tratament.

Potrivit unui sondaj realizat în 2019, 76 % dintre europeni consideră că persoanele homosexuale, lesbiene sau bisexuale ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și persoanele heterosexuale. Această cifră este în creștere față de cea înregistrată în 2015, respectiv 71 %.

Totuși, persoanele din categoria LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersex) se pot confrunta cu discriminarea în multe situații de viață: când își caută de lucru, când solicită prestații de securitate socială, când merg la cursuri sau când au nevoie de asistență medicală. De asemenea, pot fi ținta unor discursuri ale urii și chiar a unor acte de violență. De aceea, uneori nu se simt în siguranță la locul de muncă, la școală sau în spațiile publice.

Începând din 1999, UE are puterea de a acționa în cazurile de discriminare pe motiv de orientare sexuală. De atunci, Uniunea a adoptat acte legislative și a luat măsuri de extindere a protecției juridice și sociale a persoanelor LGBTI.

Din această broșură puteți afla ce face UE pentru persoanele din categoria LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersex).

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția cititorilor mai multe exemplare ale acestui material, în limba română.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2019.