Evenimentele săptămânii 6 – 12 iulie 2020



Comisia Europeană a lansat o serie de testări ale produselor puse în vânzare online în timpul pandemiei – măşti, combinezoane de protecţie, geluri dezinfectante – cu scopul de se asigura că nu prezintă niciun pericol şi respectă normele UE.

Comisia Europeană a încheiat acorduri cu companiile farmaceutice Roche şi Merck pentru livrarea de medicamente experimentale care ar putea fi utilizate în tratamentul COVID-19.

***

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări.

Măsura, care înseamnă că orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19, urmează avertizărilor emise săptămâna trecută pentru Serbia şi alte trei ţări non-membre UE din Balcanii Occidentali.

Decizia a fost luată şi după ce peste 3.000 de persoane din provincia Austria Superioară, ce are graniţe cu Germania şi Republica Cehă, au fost plasate în carantină pentru a limita răspândirea COVID-19. În centrul acestui focar se află un grup de 180 de cazuri legate de o biserică din oraşul Linz cu mulţi enoriaşi români.

***

Majoritatea românilor (92%) cunosc noţiunea de „cetăţean al Uniunii Europene”, media europeană fiind de 91%, arată un nou sondaj Eurobarometru pe tema „Cetăţenia UE şi democraţia”, ale cărui rezultate sunt publicate de Comisia Europeană. Sensibilizarea cetăţenilor s-a aflat în creştere constantă din 2015, când a înregistrat 87%, ajungând în prezent la cel mai ridicat nivel din 2007. În plus, 83% dintre respondenţii români consideră că libertatea de circulaţie în cadrul UE aduce beneficii generale economiei, comparativ cu o medie europeană de 84%.

Majoritatea europenilor sunt bine informaţi cu privire la drepturile lor electorale – la nivel naţional şi european. Tot joi, Comisia Europeană lansează şi o consultare publică despre drepturile care decurg din statutul de cetăţean al UE.

***

Platforma YouTube a Google nu este obligată să prede aadrese de e-mail sau de IP ale utilizatorilor care încarcă filme ilegal, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), precizând că trebuie să existe un echilibru între protejarea datelor şi drepturile de autor.

Țările UE pot opta pentru o mai bună protecţie a deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală, dar trebuie să există un echilibru între diferite drepturi fundamentale.

O purtătoare de cuvânt a YouTube a spus că Google şi YouTube sunt angajate în protejarea drepturilor de autor şi în apărarea intimităţii şi datelor utilizatorilor.

***

Finlanda a anunţat miercuri redeschiderea frontierelor sale pentru călătorii din 17 state cu rată mică de infectare cu noul coronavirus, o listă care nu include Franţa şi Luxemburgul, transmite France Presse.

La 13 iulie, măsurile impuse la frontiere vor fi ridicate pentru ţările unde rata de infectare în cursul ultimelor 14 zile a fost mai mică de 8 la 100.000 de locuitori, a declarat guvernul de la Helsinki. De la data menţionată, deplasările profesionale şi alte călătorii considerate esenţiale vor fi autorizate între Finlanda şi, printre altele, Algeria, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Tunisia şi China.

La 15 iunie, Finlanda şi-a redeschis deja graniţele pentru călătorii din ţările baltice şi mai multe ţări nordice (Danemarca, Norvegia, Islanda), dar nu şi pentru Suedia, care încă înregistrează o rată de infectare superioară mediei regionale.

Sursa: Agerpres